Legea 279/2005
 




 

LEGE nr. 279 din 5 octombrie 2005

privind ucenicia la locul de munca

EMITENT:     PARLAMENTUL

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 907 din 11 octombrie 2005

 

    Parlamentul României adopta prezenta lege.

 

    CAP. I

    Dispoziţii generale

 

    ART. 1

    Ucenicia la locul de munca reprezintă formarea profesională realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de munca.

    ART. 2

    Ucenicul este persoana fizica incadrata în munca în baza unui contract de ucenicie la locul de munca.

    ART. 3

    (1) Maistrul de ucenicie este persoana atestata în condiţiile prezentei legi, care coordonează formarea profesională a ucenicului.

    (2) Maistrul de ucenicie este salariat al angajatorului care organizează ucenicia la locul de munca.

    (3) În cazul în care ucenicia la locul de munca este organizată de către o persoana fizica autorizata sa desfăşoare activităţi economice în mod independent sau o asociaţie familială, maistrul de ucenicie este chiar persoana fizica autorizata sau un membru al asociaţiei familiale.

 

    CAP. II

    Contractul de ucenicie la locul de munca

 

    ART. 4

    (1) Contractul de ucenicie la locul de munca este un contract individual de munca de tip particular, încheiat pe durata determinata, în temeiul căruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregătească profesional şi sa munceasca pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa-i asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

    (2) Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de munca se fac în condiţiile respectării reglementărilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii referitoare la ucenicie şi la contractul individual de munca.

    (3) Contractul de ucenicie la locul de munca se încheie obligatoriu în forma scrisă, în limba romana, şi se înregistrează în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de munca judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti. Obligaţia de încheiere a contractului de ucenicie la locul de munca, în forma scrisă, revine angajatorului.

    (4) Pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de munca, contractul de ucenicie la locul de munca cuprinde şi următoarele clauze cu privire la:

    a) calificarea, respectiv competentele pe care urmează sa le dobândească ucenicul;

    b) numele maistrului de ucenicie şi calificarea acestuia;

    c) locul în care se desfăşoară activitatea de formare profesională;

    d) repartizarea programului de pregătire practica şi a celui de pregătire teoretică, după caz;

    e) durata necesară obţinerii calificării sau competentelor;

    f) avantajele în natura acordate ucenicului.

    (5) Drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie la locul de munca, ce se completează cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil şi prin regulamentele interne, după caz.

    (6) Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de munca se aproba prin hotărâre a Guvernului.

    ART. 5

    (1) Poate fi incadrata, ca ucenic în munca, orice persoana fizica ce a împlinit varsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, şi nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de munca.

    (2) Persoana fizica poate încheia un contract de ucenicie la locul de munca, în calitate de ucenic, şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională. Lipsa acordului părinţilor sau al reprezentanţilor legali atrage după sine nulitatea absolută a contractului de ucenicie.

    (3) Se pot încadra în munca în calitate de ucenici şi următoarele categorii:

    a) cetăţenii străini, precum şi apatrizii care au obţinut permis de munca în România, conform reglementărilor legale în vigoare;

    b) cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European şi membrii de familie ai acestora.

    (4) Maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de munca.

    (5) Ucenicii care au împlinit varsta de 18 ani au dreptul la întreţinere, acestora aplicându-li-se prevederile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilată cu cea de continuare a studiilor.

    ART. 6

    (1) Pot încheia contracte de ucenicie la locul de munca, în calitate de angajatori, numai persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, potrivit prevederilor prezentei legi.

    (2) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent, pot încadra în munca ucenici şi:

    a) persoana fizica autorizata, dacă face dovada ca prestează de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizata;

    b) asociaţia familială, prin reprezentantul acesteia, dacă face dovada ca prestează de cel puţin un an activitatea pentru care s-a constituit ca asociaţie familială.

    (3) Persoana fizica autorizata, respectiv asociaţia familială, pot organiza ucenicie la locul de munca pentru maximum trei ucenici care se pregătesc concomitent şi numai pentru nivelul I de calificare, potrivit dispoziţiilor legale.

    (4) Dispoziţiile prezentei legi referitoare la încheierea contractului de ucenicie la locul de munca sunt aplicabile şi în cazul raporturilor de munca ale ucenicilor încadraţi de asociaţiile cooperatiste, reglementate prin legi speciale.

    ART. 7

    (1) Durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mica de 6 luni.

    (2) Ucenicul poate fi supus unei perioade de proba care nu va depăşi 30 de zile lucrătoare.

    (3) Formarea profesională prin ucenicie la locul de munca cuprinde pregătirea teoretică şi pregătirea practica sau numai pregătirea practica.

    (4) Timpul necesar pregătirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de munca.

    (5) Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca, este cel puţin egal cu salariul de baza minim brut pe ţara, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe saptamana.

    (6) Programul normal de munca pentru persoanele încadrate în baza unui contract de ucenicie la locul de munca este de maximum 8 ore pe zi, în regim de maximum 5 zile pe saptamana.

    (7) Pe perioada încadrării în munca în baza contractului de ucenicie la locul de munca, angajatorul are obligaţia sa asigure ucenicului care are domiciliul stabil în alta localitate, fără posibilităţi de naveta zilnica, condiţii de cazare şi de masa în regim de 3 mese pe zi, în unităţi de profil autorizat, conform legii.

    (8) Condiţiile de cazare trebuie sa fie asigurate de către angajator şi suportate de ucenic, iar contravaloarea acestora nu poate depăşi 50% din venitul net salarial realizat de către ucenic la locul de munca, conform contractului de ucenicie în vigoare.

 

    CAP. III

    Statutul ucenicului

 

    ART. 8

    (1) Persoana incadrata în munca în baza contractului de ucenicie la locul de munca are statut de ucenic.

    (2) La încheierea contractului de ucenicie, angajatorul poate solicita absolventului angajarea obligaţiei de a rămâne în unitatea respectiva cu contract de munca pe o perioada negociata între părţi. În caz contrar, ucenicul va rambursa contravaloarea cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională.

    ART. 9

    (1) Statutul de ucenic îi conferă acestuia toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii, precum şi drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezenta lege.

    (2) Ucenicul beneficiază de dispoziţiile legale aplicabile celorlalţi salariaţi, în măsura în care acestea nu sunt contrare statutului ucenicului.

    ART. 10

    (1) În vederea formării profesionale a ucenicului, angajatorul are obligaţia sa asigure ucenicului accesul la pregătire teoretică şi practica, precum şi toate condiţiile necesare pentru ca maistrul de ucenicie sa-şi îndeplinească sarcinile în ceea ce priveşte formarea ucenicului.

    (2) Coordonarea activităţii de formare profesională a ucenicului se realizează de către maistrul de ucenicie, definit conform prevederilor art. 3.

    (3) Persoana fizica autorizata şi membrul asociaţiei familiale pregătesc ucenici în nume propriu, având în acelaşi timp şi calitatea de maiştri de ucenicie.

 

    CAP. IV

    Autorizarea angajatorului şi atestarea maistrului de ucenicie

 

    ART. 11

    Autorizarea angajatorului şi atestarea maistrului de ucenicie se realizează de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile de munca, solidaritate socială şi familie judeţene şi a municipiului Bucureşti, în baza avizului comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesională judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, constituite potrivit legii.

    ART. 12

    Autorizarea angajatorului şi atestarea maistrului de ucenicie se fac pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire.

    ART. 13

    (1) Retragerea autorizaţiei angajatorului şi a atestatului de maistru de ucenicie se face de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile de munca, solidaritate socială şi familie judeţene şi a municipiului Bucureşti.

    (2) Modalitatea de autorizare a angajatorului şi de atestare a maistrului de ucenicie, precum şi retragerea autorizaţiei, respectiv a atestatului, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

 

    CAP. V

    Organizarea uceniciei la locul de munca

 

    ART. 14

    (1) Ucenicia la locul de munca se organizează pentru nivelurile 1, 2 şi 3 de calificare, stabilite prin legislaţia în vigoare.

    (2) Ucenicia la locul de munca se organizează pentru calificarile stabilite prin legislaţia în vigoare şi pentru ocupatiile cuprinse în Clasificarea Ocupatiilor din România, pentru care exista standarde de pregătire profesională, respectiv standarde ocupationale.

    ART. 15

    (1) Pregătirea teoretică se desfăşoară la un furnizor de formare profesională autorizat, conform prevederilor legale în vigoare pentru calificarea sau ocupaţia respectiva.

    (2) Pregătirea practica se desfăşoară în locuri de munca care sa permită dobândirea tuturor competentelor prevăzute de standardul ocupational, respectiv de standardul de pregătire profesională.

    (3) Este interzisă utilizarea ucenicilor la prestarea altor activităţi şi/sau exercitarea altor atribuţii în afară celor care au ca obiect pregătirea teoretică şi practica conform contractului de ucenicie la locul de munca.

    ART. 16

    (1) Evaluarea finala a pregătirii teoretice şi practice a ucenicului este organizată de angajator.

    (2) Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesională judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, la solicitarea angajatorului, desemnează o comisie de examinare constituită din specialişti în domeniul de activitate în care s-a realizat formarea profesională a ucenicului.

    (3) Evaluarea şi certificarea formării profesionale prin ucenicie la locul de munca se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind formarea profesională a adulţilor.

 

    CAP. VI

    Susţinerea financiară a uceniciei la locul de munca

 

    ART. 17

    (1) Angajatorii care încadrează în munca persoane, în baza unui contract de ucenicie la locul de munca conform prezentei legi, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare persoana:

    a) o suma egala cu 50% din salariul de baza minim brut pe ţara, în vigoare;

    b) o suma egala cu contravaloarea lunară a serviciilor de instruire teoretică a ucenicului, fără a putea depăşi 20% din salariul de baza minim brut pe ţara, în vigoare.

    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica pe perioada de proba prevăzută în cuprinsul contractului de ucenicie la locul de munca, precum şi pe perioada în care raporturile de munca sunt suspendate.

    (3) Suma lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se acorda angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihna al ucenicului.

    ART. 18

    Nu beneficiază de prevederile art. 17 angajatorii care, anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de munca, au avut cu persoana în cauza încheiat un alt contract de ucenicie la locul de munca.

    ART. 19

    Modul de acordare a sumelor prevăzute la art. 17 alin. (1), din bugetul asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    ART. 20

    (1) Calificarile sau competentele profesionale pentru care se acorda sumele prevăzute la art. 17 se stabilesc anual prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca.

    (2) Stabilirea anuala a calificarilor sau competentelor profesionale pentru care se acorda sumele prevăzute la art. 17 nu produce efecte asupra finanţării contractelor de ucenicie aflate în derulare la data apariţiei ordinului menţionat la alin. (1).

 

    CAP. VII

    Dispoziţii finale

 

    ART. 21

    (1) În scopul asigurării formării profesionale a ucenicilor, angajatorii care beneficiază de facilităţile prevăzute la art. 17 sunt obligaţi sa menţină raporturile de munca ale acestora pe perioada contractului de ucenicie la locul de munca încheiat.

    (2) În situaţia în care raporturile de munca încheiate între angajator şi ucenic încetează anterior datei expirării contractului de ucenicie la locul de munca, angajatorii sunt obligaţi sa restituie, în totalitate, agenţiei pentru ocuparea forţei de munca judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru fiecare ucenic, plus dobanda de referinta a Băncii Naţionale a României, în vigoare la data încetării raporturilor de munca, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 22

    Controlul respectării obligaţiilor privind menţinerea raporturilor de munca încheiate între ucenici şi angajatorii care beneficiază de sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în temeiul art. 17, se efectuează de organele de control din cadrul agentiilor pentru ocuparea forţei de munca judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

    ART. 23

    (1) Inspectorii de munca au competenta de a controla modul de încheiere, executare, modificare, suspendare şi încetare a contractului de ucenicie la locul de munca în situaţiile şi în condiţiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.

    (2) La sesizarea inspectorilor de munca se poate declansa procedura de retragere a autorizaţiei angajatorului sau a atestatului maistrului de ucenicie.

    ART. 24

    Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile de munca, solidaritate socială şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, exercita controlul asupra modului în care este organizată şi se desfăşoară ucenicia la locul de munca.

    ART. 25

    Conflictele în legatura cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de munca se soluţionează conform prevederilor legale privind conflictele de munca.

    ART. 26

    (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează de către persoanele stabilite cu atribuţii de control conform art. 23, cu amenda de 50.000.000 lei (5.000 lei RON), încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (1), (2) şi (4), art. 6 alin. (1) şi (3), art. 7 alin. (1), (2), (4)-(8), art. 9, art. 10 alin. (1) şi (2), art. 15 şi art. 17 alin. (3).

    (2) În cazul în care se constata ca au fost incalcate de 3 ori într-un an dispoziţiile sancţionate la alin. (1), se solicita retragerea autorizaţiei angajatorului de încadrare a ucenicilor la locul de munca şi a dreptului de a obţine o noua autorizaţie pe o perioada de 4 ani de la data retragerii acesteia.

    ART. 27

    Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei elaborează şi supune spre aprobare Guvernului normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, în termen de 90 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 28

    Măsurile de natura ajutorului de stat, prevăzute la art. 17, vor fi notificate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, conform  Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificările şi completările ulterioare, şi se vor acorda numai după autorizarea acestora de Consiliul Concurentei.

    ART. 29

    Prezenta lege intra în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

    Aceasta lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

 

                      p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

                               MIRON TUDOR MITREA

 

                             PREŞEDINTELE SENATULUI

                                NICOLAE VACAROIU

 

    Bucureşti, 5 octombrie 2005.

    Nr. 279.

 

                                -------