Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt

Legea 403/2005  
 




 

LEGE nr. 403 din 27 decembrie 2005

pentru modificarea şi completarea Legii nr. 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca

EMITENT:     PARLAMENTUL

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 16 din 9 ianuarie 2006

 

 

    Parlamentul României adopta prezenta lege.

 

    ART. I

    Legea nr. 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 27 iulie 1999, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 9, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

    "(2) Angajatorii sunt obligaţi sa depună la inspectoratele teritoriale de munca de pe raza unde îşi desfăşoară activitatea, inclusiv la punctele de lucru, dacă sunt în alt judeţ decât în cel unde societatea comercială îşi are sediul:

    a) actele privind încheierea, executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de munca, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;

    b) lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora."

    2. Articolul 10 va avea următorul cuprins:

    "Art. 10. - (1) La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a păstra şi completa carnetele de munca ale salariaţilor, inspectoratele teritoriale de munca pot aproba ca aceste operaţiuni sa fie efectuate de către aceşti angajatori.

    (2) Angajatorii prevăzuţi la alin. (1) au următoarele obligaţii:

    a) sa prezinte lunar la inspectoratul teritorial de munca dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora;

    b) sa prezinte carnetele de munca ale salariaţilor la inspectoratele teritoriale de munca, la încetarea contractelor individuale de munca ale acestora, în vederea certificării inscrierilor efectuate."

    3. Articolul 11 va avea următorul cuprins:

    "Art. 11. - (1) Contractele individuale de munca încheiate de cetăţenii romani cu misiunile diplomatice şi cu oficiile consulare străine cu sediul în România, precum şi cu reprezentantele din România ale unor firme, asociaţii, fundaţii sau organizaţii cu sediul în străinătate se înregistrează la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucureşti, respectiv la inspectoratele teritoriale de munca unde îşi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare străine cu sediul în România, precum şi reprezentantele din România ale unor firme, asociaţii, fundaţii sau organizaţii cu sediul în străinătate.

    (2) Carnetele de munca ale cetăţenilor romani mentionati la alin. (1) se păstrează şi se completează de Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucureşti, respectiv de inspectoratele teritoriale de munca."

    4. Articolul 12 va avea următorul cuprins:

    "Art. 12. - (1) Pentru prestarea serviciilor prevăzute în prezenta lege, inspectoratele teritoriale de munca vor percepe un comision stabilit după cum urmează:

    a) 0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cărora le păstrează şi le completează carnetele de munca;

    b) 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cărora le prestează serviciile prevăzute la art. 10, constând în verificarea şi certificarea legalităţii înregistrărilor efectuate de către aceştia.

    (2) Angajatorii prevăzuţi la art. 9 şi 10 au obligaţia sa calculeze comisionul şi sa depună lunar la inspectoratul teritorial de munca o declaraţie fiscală privind stabilirea comisionului. Plata comisionului şi depunerea declaraţiei se vor efectua pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care este datorat.

    (3) Modelul declaraţiei fiscale prevăzute la alin. (2) se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    (4) Sumele reprezentând comisionul prevăzut la alin. (1) constituie venituri proprii ale Inspecţiei Muncii, se păstrează la Trezoreria Statului şi sunt purtătoare de dobanda."

    5. La articolul 13, după alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:

    "(3) Impotriva actelor de control referitoare la modul de calcul al comisionului datorat şi al penalitatilor aferente acestuia, stabilite potrivit prevederilor prezentei legi, se poate formula contestaţie, care se soluţionează de către organul emitent.

    (4) Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, în cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fără forme legale, registrul unic de control se completează după efectuarea acestora."

    6. Articolul 14 va avea următorul cuprins:

    "Art. 14. - Nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 8, 9, ale art. 10 alin. (2) şi ale art. 12 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON)."

    7. Articolul 16 va avea următorul cuprins:

    "Art. 16. - Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 4.500 lei (RON) la 9.000 lei (RON) refuzul angajatorului de a permite intrarea în incinta unităţii a organelor de control prevăzute la art. 13 ori de a pune la dispoziţie acestora documentele solicitate."

    8. La articolul 17, alineatul (2) va avea următorul cuprins:

    "(2) Prevederile art. 14 şi 16 referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."

    9. La articolul 17, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

    "(3) Contravenientul poate achită pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii ori comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege, corespunzător faptei pentru care a fost sancţionat, agentul constatator făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal."

    10. Articolul 19 va avea următorul cuprins:

    "Art. 19. - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda penală fapta persoanei care în mod repetat stabileşte pentru angajaţii încadraţi în baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţara garantat în plata, prevăzut de lege.

    (2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi infracţiunea constând în refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca în oricare dintre spaţiile unităţii sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate, potrivit legii.

    (3) Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penală fapta persoanei care în mod repetat utilizează persoane care desfăşoară activităţi salarizate, fără respectarea dispoziţiilor legale ce reglementează încheierea contractului individual de munca.

    (4) Răspunderea penală, în condiţiile alin. (1)-(3), revine, după caz, directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului-persoana juridică, respectiv altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoana juridică, angajatorului-persoana fizica ori reprezentantului legal sau altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoana fizica."

    11. Articolul 21 va avea următorul cuprins:

    "Art. 21. - Sancţiunile prevăzute la art. 14, 16 şi 19 din prezenta lege se aplica persoanelor care se fac vinovate de încălcarea prevederilor respective."

    12. Articolul 22 va avea următorul cuprins:

    "Art. 22. - (1) Neplata sumelor reprezentând comisionul prevăzut la art. 12 alin. (1) la termenul stabilit potrivit art. 12 alin. (2) se sancţionează potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.

    (2) Pentru recuperarea creanţelor reprezentând comisionul neachitat la termenul stabilit potrivit art. 12 alin. (2), precum şi a dobânzilor şi penalitatilor de întârziere datorate, potrivit legii, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, este abilitata sa ducă la îndeplinire măsurile asiguratorii şi sa efectueze procedura de executare silită, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare în materie de colectare a creanţelor fiscale.

    (3) Dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se aplica în mod corespunzător, cu excepţia cazului în care prin lege specială se dispune altfel."

    13. Articolul 23 va avea următorul cuprins:

    "Art. 23. - Inspecţia Muncii poate utiliza sumele reprezentând comisionul prevăzut la art. 12 în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului."

    ART. II

    (1) Plătitorii de comision prevăzuţi la art. 8 din Legea nr. 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca, cu modificările şi completările ulterioare, care înregistrează la data intrării în vigoare a prezentei legi obligaţii restante şi neachitate reprezentând comision datorat inspectoratului teritorial de munca, au obligaţia sa depună o declaraţie-inventar ce va cuprinde comisionul datorat, pe ani fiscali, împreună cu dobânzile şi penalităţile de întârziere, sume stabilite pe propria răspundere, conform evidentei contabile. Declaraţia-inventar constituie şi înştiinţare de plata.

    (2) Modelul declaraţiei-inventar se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Ordinul se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    (3) Declaraţia-inventar se depune în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului privind aprobarea modelului declaraţiei-inventar la inspectoratele teritoriale de munca în a căror raza teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorilor. Declaraţia-inventar devine titlu de creanta la data depunerii la inspectoratul teritorial de munca.

    (4) Termenele de prescripţie a dreptului de a stabili comisionul datorat, dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente, supuse prevederilor prezentului articol, se întrerup la data intrării în vigoare a prezentei legi, după aceasta data urmând sa curgă un nou termen de prescripţie.

    (5) Nerespectarea de către angajator a prevederilor alin. (1)-(4) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON).

    ART. III

    (1) Documentele prevăzute la art. 9 alin. (2) şi la art. 10 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 130/1999, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi depuse de către angajatori la inspectoratul teritorial de munca şi în format digital, cu respectarea prevederilor legale referitoare la semnatura electronica.

    (2) Procedura de transmitere în format digital a documentelor prevăzute la art. 9 alin. (2) şi la art. 10 alin. (2) lit. a) se aproba prin decizie a inspectorului general de stat din cadrul Inspecţiei Muncii şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. IV

    Legea nr. 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 27 iulie 1999, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

 

    Aceasta lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

 

                      p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

                             LUCIAN AUGUSTIN BOLCAS

 

                             PREŞEDINTELE SENATULUI

                                NICOLAE VACAROIU

 

    Bucureşti, 27 decembrie 2005.

    Nr. 403.

 

                                   ---------