Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt

INFORMATII DE PRESA  
14.11.2006  




 

Informatii de presa

14.11.2006, ora 09.30

 

 

 

 

                  In perioada 01.10.2006 - 31.10.2006 activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2006”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 modificata si completata si Legii nr.90/1996 modificata si completata.

    In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au  verificat 460 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 713 deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate.

            Urmare controalelor efectuate, au fost sanctionati 64 de angajatori cu amenzi contraventionale insumand 132.300  lei RON.

 

I.                    Actiuni, activitati, evenimente deosebite desfasurate

 

a)        Start sigur ! o campanie dedicata securitatii tinerilor, in scopul asigurarii unui inceput sigur si sanatos in viata profesionala

 

      In perioada 23-25 octombrie 2006, in cadrul Saptamanii Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca, a fost organizat la Piatra Neamt in sala de conferinte a Hotelului Central  simpozionul cu tema “Tinerii lucratori. Cu aceasta ocazie au participat reprezentanti ai institutiilor publice din 10 judete. Astfel, Inspectoratul teritorial de munca Neamt a contribuit in aceasta perioada la desfasurarea campaniei de informare privind securitatea si sanatatea in munca, declansata de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca, cu sediul la Bilbao.

      Campania  „Start sigur” este sustinuta de statele membre ale Uniunii Europene si  si-a propus sa conduca la imbunatatirea masurilor de prevenire la locul de munca a problemelor ce tin de sanatatea si securitatea  muncii.

Actiunile din cadrul Saptamanii Europeane pentru Securitate si Sanatate in Munca  au fost dedicate tinerilor si au vizat asigurarea debutului activitatii lor profesionale in cele mai bune conditii de securitate si sanatate.

Actiunile  desfasurate in cadrul Saptamanii Europene au fost focalizate pe imbunatatirea masurilor de prevenire la locul de munca prin unirea eforturilor tuturor factorilor interesati.

In anul 2006, campania a promovat suplimentar activitati in scoli, universitati si in intreaga comunitate educationala, in scopul sensibilizarii factorilor de decizie din sectorul invatamant asupra acestei tematici.

Campania are scopul de a sprijini:

Tinerii:

• Elevii si studentii, pentru a fi informati si a deveni cetateni responsabili

• Toti lucratorii tineri, care trebuie sa dispuna de cunostintele de baza si intelegerea notiunilor din domeniul securitatii si sanatatii in munca, a importantei acestora si a drepturilor/responsabilitatilor lor, precum si unde pot gasi sprijin si informare

• Toti lucratorii tineri, care trebuie sa primeasca instruirea necesara in domeniul SSM - la locul de munca, la cursuri de formare profesionala etc.

Angajatorii si conducatorii locurilor de munca:

• Angajatorii, pentru a crea locuri de munca de calitate pentru tineri si pentru a constientiza avantajele acestora pe planul recrutarii si mentinerii fortei de munca

• Angajatorii si conducatorii locurilor de munca, pentru a constientiza riscurile pentru lucratorii tineri, ce se poate intampla si cum trebuie sa actioneze pentru prevenirea riscurilor

• Angajatorii, pentru a tine cont de riscurile pentru tinerii lucratori in procesul de evaluare a riscurilor si pentru a adopta masuri suplimentare corespunzatoare de protectie a lor – distribuirea adecvata a sarcinilor tinand cont de lipsa de experienta si cerintele de informare, instruire si supraveghere etc.

• Angajatorii, pentru a asigura tuturor lucratorilor noi si tineri o instruire de initiere precum si supravegherea necesara - aceasta ofera oportunitatea de a promova metode inovatoare cum sunt repartizarea unui lucrator tanar pe langa un lucrator experimentat care-l poate indruma.

Toate institutiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, organizatii publice si private, intreprinderi, inclusiv IMM-uri, organizatii patronale si sindicale, reprezentanti ai salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, manageri, conducatori de locuri de munca, angajati, comunitatea educationala- scoli, licee, universitati si centre de formare profesionala, organizatii de tineret – trebuie sa se implice in furnizarea de informatii pentru sensibilizarea tinerilor asupra riscurilor precum şi prevenirea riscurilor.

 

II.    ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

 

In perioada 01.10 – 31.10.2006 au fost realizate  212 vizite de control si evaluare la unitati economice, astfel incit un inspector de munca a vizitat in medie 17.66 unitati.

Totodata cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 21 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 34.500 lei RON, dintre care 13 sunt avertismente  contraventionale.

 

2. Analiza situatiei accidentelor de munca

 

In luna octombrie, la agentii economici de pe raza judetului Neamt, s-au produs un numar de 6 accidente, din care 3 cu incapacitate temporara de munca, iar 3 accidente  mortale inregistrate la   SC Moldo Oil SRL Roman–Romaniuc Ioan George, SC Delcom Forest SRL–Raclaru Gheorghe si SC Forestirg-Bondrea Adrian. Deasemeni, in aceasi luna, a fost finalizata cercetarea unui accident cu invaliditate la SC Larex SRL – Vasile Mihai.

 

III.               ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

 

   1. Evidenta angajatori, inregistrari, evidenta contracte individuale de munca

La sfarsitul lunii octombrie 2006 la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt erau  inregistrati un numar de  8.068 agenti economici cu capital privat activi.

In acesta perioada s-au inregistrat  2.328 contracte individuale de munca si au incetat un numar de 2471 contracte .

 

2. Control relatii de munca

 

Actiunile intreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forta de munca fara forme legale si luarea masurilor care se impun pentru a determina angajatorii sa respecte prevederile legale in domeniul relatiilor de munca.

 In luna octombrie au fost controlati un numar de 248 agenti economici la care isi desfasurau activitatea un numar de 2.931 de salariati din care 1.332 femei. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 43 amenzi contraventionale insumand 97.800 lei RON pentru incalcari ale prevederilor Legii nr. 130 /1999 si Legii nr. 53/2003 (Codul muncii), si 93 avertismente contraventionale.

 De asemenea au fost depistati  19 angajatori  la care lucrau 45 persoane fara forme legale din care 24 femei.

 

 

                                                                      Purtator de cuvant, .I.T.M. Neamt

                                                                           14.11.2006