Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt

INFORMATII DE PRESA  
13.11.2007  
 

Informatii de presa

 

            In perioada 01.10.2007 - 31.10.2007 activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2007”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata si Legii nr.319/2006. In aceasta perioada, 21 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au  verificat  398 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 1597 deficiente in domeniul relatiilor de munca  si al  securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare controalelor efectuate, au fost sanctionati 115 angajatori cu amenzi contraventionale insumand   170.800 lei RON.

 

I.                          Actiuni, activitati, evenimente deosebite desfasurate

 

a) CAMPANIA NAŢIONALA privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în activitatea desfăşurată în domeniul TRANSPORTULUI DE PERSOANE SI MARFURI

            Campania nationala in domeniul transportului de persoane si marfuri se deruleaza in trimestrul IV 2007 (perioada 22.10.- 31.12.2007) si se desfasoara dupa cum urmeaza:

·          se efectueaza control la sediul a cel putin 30 de unitati ;

·          se efectueaza cel putin doua controale/luna in trafic, impreuna cu organele de control ale politiei rutiere din judet, in baza unui Protocol de Colaborare semnat intre Inspectoratul Teritorial de Munca si Inspectoratul de Politie al Judetului pentru perioada de desfasurare a campaniei ;

·          se efectueaza control la sediul, a cel putin doua unitati/luna, identificate ca urmare a verificarilor in trafic efectuate de alte inspectorate teritoriale de munca din tara .

 

Aceasta campanie, spre deosebire de alte campanii desfasurate anii trecuti, are un specific aparte si anume :

·          se efectueaza  controale in trafic, impreuna cu organele de politie rutiera ;

·          se face schimbul lunar de informatii intre inspectoratele teritoriale de munca, permitandu-se astfel, in mod eficient si rapid, controlul la sediul angajatorului dintr-un judet, al carui sofer a fost verificat pe traseu, de catre inspectorate teritoriale de munca din alt judet.

Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt are obligatia sa conlucreze cu alte inspectorate in vederea efectuarii controalelor  la sediul societatilor ai caror soferi au fost controlati in trafic de catre alte inspectorate.

Inaintea derularii campaniei, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt s-a efectuat un instructaj special de securitate a muncii cu inspectorii de munca nominalizati a efectua controale cu politia rutiera pe traseu.

 

 Rezultate campanie privind activitatea SSM in luna octombrie

            Au fost verificati 20 angajatori care au ca obiect principal de activitate transport rutier si care detin 120 autovehicule .

Cu ocazia controalelor au fost constatate 36 deficiente privind incalcarea Legii nr.319/2006 si OUG nr. 37/2007.

 A fost aplicata 1 sanctiune contraventionala in valoare  de 4.000 lei.

Exemple de deficiente frecvent constatate (cu specificarea articolului din actul normativ incalcat):

Ø       nu a fost intocmit Planul de prevenire si protectie (L319/2006, art. 13 b);

Ø       foi de parcurs fara date privind starea tehnica (L319/2006, art. 13 e);

Ø       angajatorul nu a luat masuri pentru organizarea activitatii de prevenire si protectie (L319/2006, art. 13 a);

Ø       membrii CSSM nu au absolvit cursuri de securitate si sanatate in munca (L319/2006, art. 18) ;

Ø       lipsa exercitiilor practice la instruirea periodica (L319/2006, art. 13 a);

Ø       lipsa instruirii conducatorului auto in domeniul SSM (L319/2006, art. 20-1);

 

b) Saptamana europeana pentru Sanatate si securitate in munca perioada 22-26 octombrie 2007 –actiune europeana pentru sanatatea salariatilor

In saptamana 22-26 octombrie, Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, participa la Campania europeana “Reduceti efortul !”, coordonata de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca. Scopul declarat al campaniei este de a preveni afectiunile musculo-scheletice ce apar din cauza muncii, in special in domenii de activitate precum constructii, comert, educatie, sanatate, alimentatie publica si catering.

Inspectorii de munca au distribuit, in cadrul vizitelor efectuate la sediile agentilor economici din judet, pliante, postere si agende ce contin materiale publicitare pe tema afectiunilor                musculo-scheletice. Pe alta parte, ITM Neamt a organizat actiuni de constientizare si informare,   printr-o serie de vizite de inspectie la agentii economici, pentru a stabili daca acestia respecta masurile de prevenire a acestei afectiuni.

Cu ocazia Saptamanii europene pentru Sanatate si Securitate in Munca, ITM Neamt a organizat o caravana itineranta ce a asigurat furnizarea de informatii , direct lucratorilor, privind riscurile si masurile de prevenire a afectiunilor musculo-scheletice. Actiunea a vizat 6 angajatori: SC ADF PROD SRL , SC Evadix SRL , SC DC & CO SRL, SC Hidroelectrica SA, SC Framex SRL, SC Decomob SRL.

In perioada 24.10-26.10.2007, in cadrul unui seminar tehnico-stiintific regional  cu tema ‘Reduceti efortul !’, inspectori de munca din cadrul ITM Neamt insotiti de inspectorul sef si inspectorul sef adjunct SSM,  au sustinut la Vaslui 6 prezentari de lucru privind riscurile si masurile de prevenire a afectiunilor musculo-scheletice.

 

II.    ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA

 

In luna octombrie au fost realizate 170 vizite de control si evaluare la unitati economice.

Totodata cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 17 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 93.500 lei , dintre care 1 „avertisment  contraventional”.

 

 Analiza situatiei accidentelor de munca

 

In luna octombrie, la agentii economici de pe raza judetului Neamt s-au produs un numar de 10 accidente cu incapacitate temporara de munca.

 

III.               ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA

 

   1. Evidenta angajatori, inregistrari, evidenta contracte individuale de munca

La sfarsitul lunii octombrie 2007 la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt erau  inregistrati un numar de  8.089 agenti economici cu capital privat activi.

In aceasta perioada s-au inregistrat  2.750 contracte individuale de munca si 3.438  incetari de activitate.

 

2. Control relatii de munca

 

Actiunile intreprinse au avut ca obiectiv principal identificarea angajatorilor care folosesc forta de munca fara forme legale si luarea masurilor care se impun pentru a determina angajatorii sa respecte prevederile legale in domeniul relatiilor de munca.

 In luna octombrie au fost controlati un numar de 228 agenti economici la care isi desfasurau activitatea un numar de 4.604 de salariati, din care 2.181 femei. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 27 amenzi contraventionale insumand  77.300 lei  pentru incalcari ale prevederilor Legii nr. 130/1999 si Legii nr. 53/2003 (Codul muncii), si 71 avertismente contraventionale.

 De asemenea au fost depistati  21 angajatori la care lucrau 41 persoane fara forme legale, din care 17 femei.

                                  

                                                            Purtator de cuvant, .I.T.M. Neamt

                                                                        13.11.2007